Biserica "Sf. Nicolae" (Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae")


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: sec. XIV
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-m-A-05603.01
Adresa: Str. Bogdan Vodă 4-6
Localitate: oraş RĂDĂUŢI
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" din orasul Radauti este cel mai vechi monument din zid pastrat in Bucovina.
A fost construita pe locul unui lacas din lemn, in jurul anului 1360, probabil de Bogdan I, primul voievod al Moldovei si a fost zugravita poate de Alexandru cel Bun (1400-1432).
Edificiul are plan basilical trinavat, cu patru perechi de stalpi (influenta romano-gotica), fara turle, unic in arhitectura moldoveneasca. Navele laterale interioare au deasupra tribune false, mai degraba tainite la care se ajunge pe o scara in spirala, din pronaos. Bolta semicilindrica a navei centrale este intarita cu arce dublouri, iar navele laterale sunt acoperite cu bolti semicilindrice usor frante, perpendiculare pe cea principala.
Zidurile sunt intarite la exterior cu contraforti si decorate cu o friza de firide in partea superioara.
Domnitorul Alexandru Lapusneanu hotaraste in 1559 marirea constructiei prin adaugarea pridvorului inchis, inlocuind cea de a doua pereche de stalpi de la intrare cu un perete despartitor intre naos si pronaos. Tot atunci au fost refacute ancadramentele din piatra ale ferestrelor si pictura originara.  
Turnul clopotnitei este datat 1781.
Biserica este necropola Musatinilor, primii voievozi ai Moldovei. Stefan cel Mare le-a impodobit mormintele cu lespezi executate de mesterul Jan (cca 1480) in tehnica reliefului plat si cu motive ornamentale bizantin-orientale combinate cu cele autohtone (frunzele fagului, frasinului, ulmului).

(dupa "Arhitectura religioasa bizantina in perioada paleologilor si influenta asupra Tarilor Romane" de Mihaela Palade - Editura Sophia, Bucuresti 2004)